[fa icon="calendar'] 31.10.2019 14:03 / kirjoittaja Jatta Heikkinen

Verotietojen julkistaminen-1-11-2017-2


Verotietojen julkistamispäivä on yksi suurimmista jokavuotisista säännöllisistä tapahtumista. Tavanomaisesti julkistuspäivä on marraskuun ensimmäinen päivä, mutta tällä kertaa verotiedot julkistetaan vasta tulevana maanantaina.

STT:n veropäivän suunnittelusta vastaava uutispäällikkö Mikko Isotalo kertoo, että tämän vuoden veropäivässä lisäksi poikkeuksellista on, että kaikkien suurituloisten tuloja ei saada.
"Koska ihmiset voivat pyytää verottajalta, että tuloja ei julkisteta, runsaat 230 nimeä jää sen takia medialta julkistamatta. Verohallinto lähettää median käyttöön listan, jossa on mukana 5 000 suurituloisinta nimeä. Media ei siis voikaan listan perusteella kertoa, kuka on tällä kertaa suurituloisin. Verotoimistosta tiedot kuitenkin saa, jos osaa hakea”, Isotalo kertoo.

Uutisointi keskittyy poliittiseen ja taloudelliseen valtaan

Isotalon mukaan huomio keskittyy poliittiseen ja taloudelliseen valtaan.

"Selvitämme, miten poliitikot ja taloudelliset vaikuttajat ovat tienanneet,  ketkä ovat suurituloisimpia ja  miten taloudellinen valta jakautunut. Kiinnostavaa on myös, miltä listan kärkipää näyttää. Millainen on sukupuolijakauma, onko mukana maahanmuuttaja, maalla asuvia tai nuoria ihmisiä  - tai 'vanhempia herroja' Uudeltamaalta.” Isotalon omana kiinnostuksena ovat analysoivat jutut, joissa pystytään kertomaan, miten tässä maassa pääsee tai päätyy hyvätuloiseksi. Ja toisaalta poliitikkojen taustat.

Perinteisesti kiinnostavia tahoja ovat mediassa myös elokuvan, kulttuurin ja viihteen ihmiset sekä menestysurheilijat.

STT Pro auttaa viestijää välttämään jutturuuhkia

Löysin STT Prosta ensi viikolle muitakin niin median kuin lukijan näkökulmasta mielenkiintoisia tärppejä kuin veropäivä:
Sotahevonen saapuu Hyrsylän mutkaan Aira Samulinille näköispatsaana, Britanniassa parlamentin alahuone valitsee uuden puhemiehen, Blockchain Summitissa pohditaan, miten kehittää Suomesta lohkoketjujen soveltamisen edelläkävijä. Julki tulee myös iso liuta kiinnostavia osavuosikatsauksia pörssiyhtiöiltä, julkistajina muun muassa NoHo Partners, Pihlajalinna, Marimekko, Martela ja Restamax.  Ja mikä hienointa, ensi viikolla palkitaan Vuoden isä 2019.  Kaikista näistä voitte lukea mediasta. Vilkas viikko tulossa siis!

Entä kuinka paljon veropäivä syö tilaa tiedotteilta ja muilta jutun aiheilta? Mikko Isotalo kuittaa: 
"Maanantailta  verotiedot vievät huomion, silloin ei juuri muita juttuja tehdä. Mutta toimittaja löytää kyllä mielenkiintoiset aiheet, joten ikävän aiheen piilottaminen tuskin onnistuu ruuhkassakaan."Kuva: Toimittajat työssään Helsingin verotoimistossa Vallillassa 1. marraskuuta 2017. (Kuva: Roni Rekomaa/Lehtikuva.)

Lue lisää STT Prosta

Aiheet: maineenhallinta, mediaviestintä, viestintäpalvelut, lehdistötilaisuus, Viestinnän suunnittelu, Pörssitiedottaminen

Jatta Heikkinen

Kirjoittaja Jatta Heikkinen

Journalistitaustainen mediaviestinnän ammattilainen, STT Viestintäpalveluiden asiakaspäällikkö.