[fa icon="calendar'] 31.10.2018 13:30 / kirjoittaja Jatta Heikkinen

Odotettavissa vilkas uutispäivä, kuten useimmiten juuri torstaina. Niin tavallisten kansalaisten kuin yhteisöjen tuloverotuksen tiedot verovuodelta 2017 tulevat julkisiksi huomenna torstaina 1.11.2018 klo 8.00. Media on jo valmiina huomisen päivän valmisteluissa ja poimii perinteiseen tapaan mielenkiintoisia osumia juttuihinsa. Viestintään onkin odotettavissa haasteellinen päivä, ainakin jos olet tiedottamassa.

Verotietojen julkistaminen-1-11-2017-2

Toimittajat työssään Helsingin verotoimistossa Vallillassa 1. marraskuuta 2017. (Kuva: Roni Rekomaa/Lehtikuva.)

STT:n 24 h -toimituksen päällikkö Laura Kolu kertoo, että joka vuotisista säännöllisistä tapahtumista verotietojen julkistamispäivä on yksi suurimmista. Yksistään STT:llä verotietojen kimpussa on noin 20 toimittajaa. Kuusi toimittajaa on jalkautuneena mm. verotoimistoihin etsimään tietoja mielenkiintoisista ihmisistä. Muissa tiedotusvälineissä varustaudutaan mm. verokonein ja toimittajakollegat tekevät maakunnissa ja valtakunnallisesti samansuuntaista tutkivaa journalismia kuin STT:llä.

 

Julkkisten tulot keräävät lukijoita 

STT:n suunnitelmassa on julkaista median käyttöön kymmenkunta pitkää juttua niin talouden kulttuurin, politiikan, kotimaan kuin urheilun aihealueilla. Lyhyitä juttuja syntyy lukuisia. Lisäksi toimituksesta valmistuu suuri määrä grafiikkaa, kuvaa ja myös arkistokuvaa kaivetaan esiin.

Mitkä ovat kaikista kiinnostavimpia tietoja lukijoille?

”Kiinnostavia ovat elokuvan, kulttuurin ja viihteen ihmiset sekä menestysurheilijat ja poliitikot. Sote-nimet ovat myös seurannassa. Nousukauden ilmiöitä tarkastellaan myös mm. pelialan osalta. Ja toki yllätyksiin ollaan varauduttu!”, kertoo Laura Kolu, joka ei paljasta luonnollisestikaan kaikkia suunnitelmia.

 

STT Pro auttaa jutturuuhkissa

STT:n ylläpitämän tapahtumatietopalvelun, STT Pro:n sisällöstä selviää, että verotietojen julkistaminen ei ole huomenna ainoa juttuja tuottava ilmiö, vaan mukaan mahtuu myös tietoja sähkön ja lämmön tuotannosta, liuta osavuosikatsauksia ja jopa Joulupukin influenssarokotus! Vartiointialan sovittelu jatkuu ja presidenttipari vierailee Vaasassa. Torstai on muutoinkin yleensä viikon vilkkain uutispäivä, joten tiedotteiden kannalta ajoitus ei ole huomenna ehkä optimaalinen.

Viestintään ja tiedottamiseen kuuluu oleellisesti ennakointi ja suunnittelu.  Oikealla ajoittamisella annetaan tiedotteelle paremmat lähtökohdat läpimenoon. Toimittajat valitsevat mielellään juuri mielenkiintoisia, uusia ilmiöitä, tarinoita ja asioita kirjoituspöydälleen, joten on harmi, jos mahdollinen julkaisu juuttuukin jutturuuhkaan. 

Asialla on toki toinenkin puolensa: Jos tiedottaminen on pakollista, tai jos julkisuutta ei juuri edes toivota, voi toki yrittää hautautua massaan. Mutta – kyllä toimittaja aina hyvän jutun arvoisen aiheen löytää. 

STT Pro on ainut laatuaan oleva työkalu strategisen viestinnän suunnitteluun. Sitä käyttävät työssään myös toimittajat.

Lue lisää STT Prosta

Aiheet: mediamonitorointi, viestintäpalvelut, lehdistötilaisuus, Viestinnän suunnittelu

Jatta Heikkinen

Kirjoittaja Jatta Heikkinen

Journalistitaustainen mediaviestinnän ammattilainen, STT Viestintäpalveluiden asiakaspäällikkö.