[fa icon="calendar'] 10.8.2016 10:42 / kirjoittaja Liina Nelimarkka

STT_toimitus.jpg

Oletko ajatellut, miten tiedote etenee STT:n toimituksessa? Kuka lukee viestisi ja päättää, tuleeko siitä uutinen?

Kuka tiedotteen STT:llä lukee?  

Varhaisaamussa sähköposteja perkaa STT:n keskustoimituksessa Helsingin Kampissa uutispäällikkö. Päivällä viestejä valvoo yksi toimittajista eli niin sanottu "haukkavuorolainen". Illalla sähköpostin ohjaksissa on toimitussihteeri. (Katso STT:n toimituksen yhteystiedot.) 

Maailma ei nuku, ja niinpä lehdistötiedotteenkin voi lähettää mihin vuorokauden aikaan tahansa. STT:n toimitus valvoo vuorokauden ympäri. Jos lähetät viestin yöllä, sen ottaa käsittelyyn Sydneyssä työskentelevä STT:n "yövuoro", joka tarkkailee viestejä virkein silmin sikäläisessä päivärytmissä. 

Toimituksen sähköpostista tiedotteita, infokutsuja ja muuta materiaalia ohjataan tarvittaessa eteenpäin eri osastoille, joissa sisältö käydään tarkemmin läpi. 

Ajankohdista varhaisaamu on hyvä aika tiedottaa. Tiedotteita ei kuitenkaan välttämättä kannata ajastaa aivan tasatunteihin. Esimerkiksi aamuisin tasan klo 9:00 toimitukseen ryöpsähtää yleensä aina tiedotesuma. 

Millainen tiedote päätyy julkaistavaksi?

Valinnanvaraa on yleensä runsaasti: toimitukseen tulee jopa useita satoja viestejä joka päivä. (Vinkki: voit tiedottaa myös viikonloppuisin!). Miten tästä tulvasta valitaan juuri tietyt aiheet? Päätös siitä, mihin aiheisiin puututaan, tehdään journalistisin perustein. STT arvioi aiheiden uutisarvoa niiden merkittävyyden, yllättävyyden, kiinnostavuuden, ajankohtaisuuden ja läheisyyden perusteella. Uutiskriteerien lisäksi aihevalintoihin voivat vaikuttaa myös päivän muu uutistilanne sekä asian tai tapahtuman synnyttämä mediajulkisuus. STT:n toimituspolitiikasta voit lukea lisää STT:n tyylikirjasta, luvusta 1.2

STT ottaa mielellään vastaan tiedotteita osoitteeseen toimitus(at)stt.fi. Myös embargolliset tiedotteet ovat tervetulleita. Kaikki sähköpostiin tuleva materiaali käydään läpi. 

Millainen on hyvä tiedote?

Sisällön lisäksi myös muotoilulla ja lähetystavalla on merkitystä. Hyvä tiedote on selkeä ja kompakti: siitä pitäisi heti selvitä, mitä aihetta se koskee. Otsikosta ja tiedotteen alusta pitäisi käydä ilmi kaikki olennaiset asiat. 

Millainen on hyvä tiedote? Lue lisää oppaastamme! Lataa ilmainen opas tästä alta: 

Näin kirjoitat hyvän lehdistötiedotteen

 Blogitekstin kuva: Lehtikuva

Aiheet: tiedote ja tiedottaminen

Liina Nelimarkka

Kirjoittaja Liina Nelimarkka

Liina Nelimarkka, tämän blogin ex-päätoimittaja (6/2018 asti).