[fa icon="calendar'] 10.8.2018 7:07 / kirjoittaja Maunu Anhava

Kuva-Emmi Korhonen
Emmi Korhonen aloitti Lehtikuvassa kuvaajana runsas vuosi sitten. Tässä juttusarjassa seuraamme uutiskuvaajien suhdetta alati muuttuvan kuvakieleen ja visuaaliseen maailmaan.
 
Olen ammatinvaihtaja. Aiemmin toimin muotisuunnittelijana ja minulla oli oma vaatemerkki, jossa mallistot olivat ekologisesti tuotettuja. Opiskelin vaatetusmuotoilua Kuopion AMK:ssa.
 
Lopulta kyllästyin vaatteisiin ja huomasin merkkejä burnoutista. Homma alkoi tuntua mädältä. Nuoresta saakka olin ajatellut, että vaatteet ovat mun juttu.
 
Ylitsepääsemätön ajatus oli se, etten halua enää tuottaa lisää turhaa materiaa tähän maailmaan.
 
Valokuvat kiinnostivat jo lapsena. Olen kasvanut ja käynyt koulut Sotkamossa. Aikaisemmin kuvaaminen kiinnosti ilmaisuvälineenä, ei duunina.
 
Kun muutin Helsinkiin, kävin koirani kanssa pitkillä kävelyillä. Ryhdyin kävelyillä kuvaamaan puhelimella ja latasin niitä sitten Instagramiin.
 
Puoliso katsoi kuviani ja kysyi, että oletko koskaan miettinyt valokuvaamista ammattina. Sen jälkeen rupesin miettimään asiaa kunnolla.
 
Aloitin HEO:ssa (Helsingin Evankelinen Opisto) syksyllä 2015 ja minulla oli selkeä tavoite. Halusin saada valokuvaamisesta ammatin.
 
Olin intoa täynnä ja halusin oppia uutta vielä nopeammin. Siksi kysyin suoraan Heltechin opinto-ohjaajalta, pääsisinkö teille opiskelemaan. Loppiaisen jälkeen aloitinkin opinnot jo uudessa paikassa. 
 
Ensimmäisen harjoittelupaikkani sain, kun pääsin Sanoma Prolle kesällä 2016. Se oli valtavan hieno fiilis, koska tavoite tuli jo silloin saavutettua.
 

Pitää olla tietoinen siitä, mitä tapahtuu

 
Syksyllä 2016 varmistui, että pääsen Lehtikuvalle harjoitteluun viideksi kuukaudeksi alkuvuodesta 2017. Lehtikuva oli kuvatoimistona se paikka, johon eniten toivoin pääseväni.
 
Lehtikuva on ollut minulle toinen koulu. Jo hyvin varhaisessa vaiheessa ryhdyin työskentelemään itsenäisesti.
 
Ensimmäinen keikkani oli Axl Smithin oikeudenkäynti. Oli hienoa seurata, miten Lehtikuvan konkarikuvaaja Martti Kainulainen työskenteli tilanteessa.
 
Emmi Korhonen-Axl Smith
Salakatselusta syytetty tv-juontaja Axl Smith Helsingin käräjäoikeudessa tammikuussa 2017.
 
Uutiskuvaamisessa on omat, tietyt sääntönsä. Ei saa olla tiellä. Täytyy yrittää olla mahdollisimman huomaamaton.
 
Pitää olla ajoissa ja oikeassa paikassa. Pitää syödä silloin kun pystyy ja käydä vessassa silloin kun pystyy.
 
Haluan vaatetuksellani osoittaa, että ymmärrän tilanteen. Yritän valita jotain siistiä ja tyylikästä. Usein mustaan pukeutuminen toimii parhaiten. Minulla saattaa olla samat vaatteet eduskuntaan ja futismatsiin.
 
Eduskunnassa muutamat vanhemmat miehet ovat joskus kysyneet epäilevästi, että: ”Mihinkä sä kuvaat?” Ikään kuin nuori nainen ei voisi tehdä tätä työtä.
 
Monet kuvaustilanteet ovat toistuvia - sellaisia, että erilaisuutta ei tule. Työhön voi tulla rutiini, mutta uskon, että saan omanlaisia kuvia.
 
Muutoksia suunnitelmiin tulee tosi paljon. Siksi ei kannata liikaa pohtia tulevaa sisältöä.
 
Heinäkuussa kun (Donald) Trump ja (Vladimir) Putin vierailivat Suomessa, olin Mäntyniemessä yhdessä Kainulaisen kanssa kuvaamassa Trumpia sekä (Sauli) Niinistöä.
 
Turvatoimet myös medialle olivat erittäin tiukat. Siirryimme erityiskuljetuksella lehdistökeskuksesta tapahtumapaikalle. Kaikki työvälineemme läpivalaistiin, aivan kuin lentokentällä.
 
Kuvasin myös kaupungilla eri mielenosoituksia. Se oli todella mielenkiintoinen päivä.
 

Valokuvaus täyttää myös vapaa-ajan

 
Yksi esikuva minulle – niin kuin varmaan aika monelle muullekin on ollut (taiteilija sekä lehti- ja rock-kuvaaja) Jouko Lehtola. Hänen työnsä on saanut miettimään valokuvaamista enemmän taidemuotona.
 
On aika makea ajatus, että kuvataiteessa valokuvaus on ainoa muoto, jossa se ikuistettu hetki on oikeasti tapahtunut.
 
Minulla on yksisilmäinen peilikamera Nikon F. Siinä missä kokeneemmat kuvaajamme ovat opetelleet digitaalisuutta, minä olen halunnut opetella perinteistä tyyliä.
 
Kuvaan 35 millimetrin kinofilmille. Kun olin esimerkiksi hiljattain New Yorkissa lomamatkalla, kuvasin ainoastaan filmille.
 
Se on hidasta touhua, aikamoista hinkkaamista. Minusta se on kivaa puuhaa, koska se tuntuu autenttiselta. Valotuksessa käytän apuna Lux-nimistä sovellusta.
 
 

Kuvaamisen yleistyminen on monimutkainen asia

 
Onhan se tavallaan hienoa, että yhä useampi ihminen on kiinnostunut kuvaamisesta, mutta selfie-kulttuurissa on myös ikäviä puolia.
 
Olin taannoin kuvaamassa yhtä rikospaikkaa, kun Vantaalla oli meneillään piiritystilanne. Poliisi oli tuttuun tapaan eristänyt asunnon ympärillä olevan alueen.
 
Paikalle oli sattunut myös uteliaita lapsia ja nuoria, jotka ohittivat valkoisen sulkunauhan ja menivät mahdollisimman lähelle tapahtumia, koska halusivat saada tilanteesta mahdollisimman hienon kuvan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tilanne oli jännittävä, koska oletuksena oli, että aseistautunut henkilö oli edelleen talossa sisällä.
 
Poliisi joutui sitten hätistelemään lapsia ja nuoria pois. Silloin pysähdyin miettimään, että mitä tämä visuaalisen maailman muutos meille oikein aiheuttaa.
 
40374234
 
Naispoliisi kerää sulkunauhaa Hakunilassa Vantaalla elokuussa 2017.
 
 
Emmi Korhonen-Trump ja Niinistö
 
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö presidentin virka-asunnon Mäntyniemen parvekkeella 16. heinäkuuta 2018.
 
 
Emmi Korhonen-Ydinjäte
 
Käytetyn ydinpolttoaineen täyden mittakaavan loppusijoituskoe eli FISST (Full Scale In Situ System Test) Olkiluodon ydinvoimalaitosalueella Eurajoella 14. kesäkuuta 2018. Kuvassa on noin 5-metrinen kuparikapseli, johon käytetty ydinpolttoaine suljetaan ja joka sijoitetaan loppusijoitusreikään. 
 
 
Emmi Korhonen-Evans Mensah
 
HJK:n Evans Mensah tuulettaa maalia jalkapalloliigan ottelussa HJK-PS Kemi Helsingissä 4. heinäkuuta 2018.
 
Emmi Korhonen-Tiikeri
 
Amurintiikeri nauttii jääherkusta Korkeasaaren eläintarhassa 26. heinäkuuta 2018.
 
Emmi Korhonen-The Sounds
 
Ruotsalainen The Sounds esiintyi Provinssirockissa Seinäjoella heinäkuussa 2017.
 

Lue myös muut uutiskuvaajien juttusarjojen blogit: 


Blogin pääkuva: Roni Rekomaa /
 Lehtikuva

Muut kuvat: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Katso Emmi Korhosen ottama kesäkuun kuva STT:n blogista

Tarve kuvituskuville? Kurkkaa Lehtikuvan kuvakauppaan:  

Siirry Lehtikuvan sivustolle

Aiheet: kuvat, visuaalinen viestintä

Maunu Anhava

Kirjoittaja Maunu Anhava

Maunu työskenteli syksyyn 2020 asti STT Viestintäpalveluiden ja Lehtikuvan kuvamyynnin liiketoimintapäällikkönä.